sábado, 29 de octubre de 2016

La prehistòria valenciana I. PALEOLÍTIC

La prehistòria en la Comunitat Valenciana fa referència al període que va des del Paleolític (en torn al 350.000 a. C.), amb l'aparició dels primers pobladors, fins l'ocupació dels pobles col·lonitzadors (gregs, fenicis i cartaginesos; al voltant del 500 a. C.), en l'actual territori de la Comunitat Valenciana.
En torn a l'any 350.000 a. C. es documenta la presència dels primers pobladors en l'actual territori de la Comunitat Valenciana, en la Cova de Bolomor (Tavernes de Valldigna).

                                      Parietal d' Homo neanderthalensis inclos en una bretxa
                                      osífera de la Cova del Bolomor, Museu de Prehistòria de València.


Al voltant del 50.000 a. C. els neandertals ocuparen la regió, duguent una vida completament nómada.

La Cova Negra (Xàtiva) representa bé aquest període. En torn al 30.000 a. C. els neandertals s'extinguiren, sent el territori valencià un dels últims territoris que ocuparen, fent el pas a l'èsser humà anatòmicament modern.



Aquest canvi va suposar una millora a l'economia i la tecnologia utilitzada, i l'art va fer les seues primeres aparicions. Al contrari que a d'altres regions de la península ibérica, com ara en la cornisa Cantàbrica, on l'art parietal va ser predominant, en el territori valencià l'art paleolític més comú va ser l'art del moble, sent la Cova del Parpalló (Gandia) un referent a nivel mundial.



No hay comentarios:

Publicar un comentario